top of page

Ord kan vara dödligare än kulor men också ge livet en helt ny mening

Varje litet ord har en andemening som kan förändra verkligheten för den som har tid att lyssna och förstånd att förstå ...

Jag erkänner. Jag älskar ord. Jag älskar ordens kraft, variation, möjligheter och makt.

Jag är lite nördig när det gäller ord, lite av en språkpolis om man frågar mina barn. För ord är viktiga. Varje litet ord har en betydelse - eller flera. Varje litet ord skapar en mening när det får bekanta sig med andra för att skapa allianser med. Varje enskild av ord sammansatt mening formar en konversation, har ett syfte, en anledning till att finnas.

Språket är viktigt. Extremt viktigt för tillhörighet och samhörighet. Vår förmåga att förmedla oss, att förstå varandra, att kommunicera är livsviktig.


Därför går jag i taket när ord som uttalas misstolkas. När respekten för den som försöker förmedla sig inte existerar. När ord blir glåpord blir förolämpningar. Med flit. Med vilja. Med illvilja.


När ord som uttalas som skapar en mening citeras som om meningen var en annan och detta leder till ilska, förvirring, djupare utanförskap och i förlängningen krigiska handlingar - är det illvilja eller inkompetens?

Min journalistiska ryggrad kroknar av indignation och illamående när det som ska förmedlas förvanskas på vägen med flit för att påverka opinionen. Rysk statstelevision förstår vi numera inte kan klara sig utan Putins ego - men svensk? Vems ego styr här?

Ord som misstolkas kan skapa konflikter där det var fred, kan vara bensinen på elden, gatstenen i handen, handen som slår, förövarens anledning att trycka bakom hörnet ... Ord mot ord, ingen tar ansvar, feltolkningar, felöversättningar, felciteringar ... Ingen ansvarig tar ansvar. Livsfarligt. Och totalt onödigt.


För på samma sätt som ord kan döda kan ord rädda liv. Förlåt. Jag tänkte fel. Det var dumt av mig. Jag hade visst fått hela världshistorien om bakfoten. Jag visste inte bättre. Jag har en taskig barndom. Jag ville passa in i mängden. Jag var pank och avundsjuk och ville ha det du hade. Det är under min värdighet att dras in i drevet. Jag är ledsen. Förlåt.


Alla har rätt att ha en åsikt. Alla har också rätt att äga sina ord och meningen med sina ord. Och alla bör ta ansvar för sina ord. De sagda, de översatta, de skrivna och de menade.

Ingen kan säga till dig att du inte menade det du nyss sade eller menade något du aldrig sagt. Ingen har rätt att lägga ord i din mun. Ingen har rätt att ta ifrån dig dina ord. Bara du äger dina ord och din mening.


Aldrig någonsin ska en kvinna skrämmas till tystnad igen. Kvinnor. Flickor. Tanter. Allas ord ska få höras utan att hotas. Allas berättelser. Allas åsikter. Allas rädslor och längtan och engagemang.

I Afghanistan, Ukraina, Jemen, Syrien, Turkiet, USA, Iran ... Sverige. Förort, landsbygd, småstad, huvudstad. Infödd, ofödd, utlandsfödd, svältfödd på kärlek.

Vi systrar och goda bröder får säga till varandra de ord som saknas.

Du är älskad. Du är viktig. Dina ord behövs. Du är trodd. Du är välkommen.

Det är meningen att du och dina ord ska finnas.Blessings & Love


"Ingen har rätt att ta ifrån dig dina ord. Bara du äger dina ord och din mening. "


Commentaires


bottom of page